Wie er schuilgaat achter het pseudoniem Satoshi Nakamoto, de mysterieuze bedenker van de bitcoin, is nog steeds een raadsel.

Maar Ethereum-oprichter Vitalik Buterin weet vrij zeker dat het niet Craig Wright is, de Australische zakenman en computerwetenschapper die in 2016 claimde Nakamoto te zijn.

“Hij maakt zoveel fouten en trekt onjuiste conclusies. Waarom mag deze fraudeur eigenlijk spreken op deze conferentie?” vroeg Buterin dinsdag aan de organisatoren van de Deconomy-conferentie in het Zuid-Koreaanse Seoul. Het publiek applaudisseerde na zijn opmerking.

Bekijk de video van het voorval hieronder:

En hier vanuit een andere plek in de zaal:

De confrontatie vond plaats na een paneldiscussie getiteld ‘Bitcoin, Controversy over Principle’. Op het podium zaten Roger Ver, bitcoininvesteerder van het eerste uur en tevens bekend als ‘Bitcoin Jesus’, en Samson Mow van het blockchainbedrijf Blockstream.

Wright had even daarvoor een praatje gehouden, zegt Mow tegen Business Insider.

De discussie ging op een gegeven moment over bitcoin cash, de cryptomunt die zich in augustus 2017 afsplitste van de bitcoin. Onder meer Roger Ver is een groot voorstander van bitcoin cash.

Buterin gaf via Twitter live commentaar op de discussie en was erg kritisch, met name vanuit technisch oogpunt.

De argumentatie van Buterin is voor cryptoleken lastig om te volgen, maar zijn conclusie is duidelijk: “Craig Wright is gek.”

Wright werd in 2015 in een klap wereldberoemd, toen het tijdschrift Wired en website Gizmodo hem aanwezen als het brein achter bitcoin. Enkele maanden later schreef hij op zijn blog dat hij inderdaad achter het pseudoniem Satoshi Nakamoto zat, naar eigen zeggen om een einde te maken aan alle speculatie.

Toch dekte hij zich enigszins in. “Ik was de belangrijkste factor, maar andere mensen hebben me geholpen”, zei hij in gesprek met de BBC. Onder meer de vermaarde programmeurs Hal Finney en Dave Kleiman zouden hem hebben geholpen bij het creëren van de bitcoinsoftware.

Wright leverde aanvankelijk bewijs voor zijn claim, maar dat werd door cryptokenners al snel doorgeprikt. Drie dagen later krabbelde hij terug. “Ik weet dat ik hier niet sterk genoeg voor ben”, schreef hij. “Ik kan alleen zeggen dat het me spijt. En vaarwel.”

Toch heeft hij de bekendheid die hij vergaarde gebruikt om onder meer een eigen cryptobedrijf op te richten en is hij tegenwoordig pleitbezorger van bitcoin cash.

Het is dan ook niet verrassend dat Wright met argusogen wordt bekeken door de cryptowereld. Met name door Buterin, die alom gerespecteerd wordt om zijn technische kennis.

Wright reageerde dinsdag in een tweet op de uitspraken van Buterin – zonder hem te taggen.